12 Ağustos 2015 Çarşamba

19.1 Blog Tasarımı: blogger.com


Blogların tam olarak ne zaman kullanılmaya başlandığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. İlk blog 1997 yılında Jorn Barger tarafından kurulmuştur. 90’lı yılların sonlarına doğru gündeme gelse de kullanımı son yıllarda hızla artan bloglar genellikle blog yazarının ilgi alanına göre şekillenmekte.

Bunun yanında bazı kuruluş çalışanları oluşturdukları bloglarında kuruluşlara eleştirel yorumlar yapabildikleri gibi şirket sırları yada çalışan olarak parçası oldukları organizasyonel olaylarla ilgili hikaye yazdıklarında medyanın ilgisini de çekmektedir. Bazı blog yazarları ise uzman oldukları konulardaki yorumlarıyla diğer medya yazarlarından daha fazla dikkat çekebilmekte.

Blog türleri kişisel bloglardan, kamu ilişkileri analizine göre farklılık gösterir. Blog yazarlarının bazıları kişisel hayatlarını okuyucularla paylaşırken bazısı da gündem konularıyla ilgili düşüncelerini, deneyimlerini ve görüşlerini paylaşmaktadır. Bloglar bir diyalog aracıdır. Blogların çoğu okuyucularına görüşleri konusunda yorumlarını gönderme olanağı sunmaktadır. Ayrıca blog okuyucuları genellikle bloggerları samimi ve içten bulmaktadırlar.

Blog uygulaması ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde başlamıştır. Artık tüm dünya da kullanılmaktadır. Çin de yaklaşık 5 milyon blogcu bulunmaktadır. En düşük blogcu sayısına sahip kıta ise Afrika’dır.


Blog türleri

Kişisel
İnternet üzerinde bireysel olarak oluşturulan, genel veya belli bir odak noktası olan blog çeşididir. Büyük oranda blog yazarının ismini veya takma adını alırlar. Yazarın bireysel günlüğü olmak dışında gündemi kendi kalemi ile yansıttığı ortamdır. Bu tür bloglar çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile kullanabileceği ve sayfalarını düzenleyebileceği yapıdadır ve daha çok günlük olarak kullanılırlar. Kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar. Bloglarda en fazla rastlanan türdür. Kişisel bloglar özelliklede son dönemde oldukça büyük yaygınlaşma göstermiştir.

Temasal
Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Politika, pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri, blogger temaları ve benzeri konularda odaklanmış bloglar bulunmaktadır. Türkçe olarak yayınlanan bloglarda en fazla ilgiyi yemek ve blogger eklentileri konulu bloglar çekmekte, sayı olarak ise bilgisayar blogları göze çarpmaktadır.

Topluluk
Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır. Komünite olarak da adlandırılan bu türdeki blogların çoğu kendi sunucularındaki blog yazılımını kullanmaktadır. Tarihsel olarak ise, LiveJournal'da oluşan bir kültür mirasını devam ettirmektedirler.

Kurumsal

Şirketlerin kendileri ile ilgili haber ve duyurularını daha samimi bir şekilde halka açtıkları bloglardır. Dünyada ve iş hayatında giderek önem kazanmaktadır. Türkiye'de az sayıda olsa da bazı şirketler şirket bloglarını hizmete sunmaya başlamıştır. Aslında yeryüzündeki akım, şirketin doğrudan değil, samimi karakterdeki bazı çalışanların desteklenmesi yoluyla bloglamaktır. Hatta en ünlü şirket bloglarını tutan Microsoft çalışanları, samimiyetlerine inandırmak için ara sıra rakip firmaların ürünlerini de övmekte, reklamını yapmaktadır.

Blog nasıl açılır?

Bir blog esasında bir internet sitesi veya bir internet sitesinin bir parçasıdır. Yani örneğin “www.siteadresi.com” şeklinde bir blog olabileceği gibi “blog.siteadresi.com” şeklinde bir alt alan adı veya “www.siteadresi.com/blog” şeklinde bir alt klasör şeklinde de blog açabilmek mümkündür. Her farklı durum için altyapı oluşturmaya yönelik uygulanması gereken adımlar esasında benzerdir. Yukarıdaki alan adı opsiyonlarından birini seçtikten sonra blogunuzun alt yapısı için bir karar vermeniz gerekir. En çok kullanılan blog alt yapıları olan WordPress, Joomla veya Drupal seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Bu alt yapılar PHP tabanlı olduğundan hosting alırken PHP diline uygun yani Linux tabanlı bir hosting hizmeti satın almalısınız. Bazı hosting paketleri “WordPress Hosting” şeklinde de satılabiliyor, bu durumda eğer WordPress kullanacaksanız bu tarz bir hosting de satın alabilirsiniz. Alan adı ve hosting satın aldıktan sonra bu blog alt yapısı paketlerini FTP sunucusuna yüklemeniz gerekecektir. Farklı altyapılar için farklı ayarlamalar olabilir, seçeceğiniz alt yapıya göre bu konuda araştırma yapabilirsiniz. Alan adı, hosting ve blog yazılımı kurulumundan sonra artık blogunuz aktif hale gelmiş olacaktır ve paylaşım yapmaya bu aşamadan sonra başlayabilirsiniz.


Kurulum ve yazılım ile uğraşmadan blog nasıl açılır?

Herhangi yazılım veya kurulum işlemleriyle uğraşmadan ve ücretsiz olarak da blog sahibi olabilirsiniz. Bunun için yine popüler blog servislerinden WordPress.com, Blogger.com veya Blogcu.com seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.

Hizmet neden ücretsiz veriyor?

Neden ücretsiz veriyor diye birşey yok aslında, nasıl eposta hesapları da ücretsiz verilirken içine bir sürü reklam vs ile para kazanılıyor ise bu serviste aynı mantık ile çalışıyor. Kullandığınız şablon içine belirli yerlere reklam kodları yerleştirilmiş oluyor ve gösterim veya tıklama üzerinden para kazanıyorlar. Sizin cebinizden herhangi bişey çıkmıyor ama hizmeti verenler bir şekilde sizin üzerinizden para kazanıyorlar.

Ücretli bir hizmet alınabilir mi ?

Tabi ki ücretli hizmet alabilirsiniz. Bu sitelerin kendi içlerinde ücretli hizmetleri de bulunmaktadır. Ancak ücretli diye düşünüp başıboş bırakmamak gerekmektedir. Ne alıp almadığınızı iyi analiz etmeniz gerekmektedir.



Ücretsiz servislerin avantajları dezavantajları nelerdir?

- Avantajları
  • Öncelikle sizden herhangi bir para talepleri olmaz.
  • Hosting vs gibi dertleriniz olmaz. Hepsi sizin adınıza temin edilir. (Miktar vs kısıtlı olmak şartı ile)

- Dezavantajları
  • Genellikle kendinize ait bir alan adınız olmaz. Size bir subdomain yani alt alan adı verilir.   xyz.blogspot.com veya abc.wordpress.com gibi..
  • Kullandığınız hizmetin size sundukları ile yetinmek zorundasınızdır. Daha fazla için kesenin ağzını açmanızı isteyeceklerdir.
  • Size ait bir tasarımınız olmaz. Var olanı kullanmak zorundasınızdır. İsteseniz de çok fazla etkiniz olmaz.
  • Her ne kadar siz illegal birşey yapmasanız dahi, aynı ücretsiz servisi kullanıp illegal içerik barındıranlar yüzünden servis erişime engellenebilir. Böylece sizin bloğunuz da ulaşılmaz olabilir. (Maç yayını yapan şifreli bir kanalın ücretsiz servis veren bir blog hizmetini mahkeme kararı ile erişime kapatması gibi)



Blog Tasarımı ve Şablon Seçimi *

Blogunuzu oluştururken seçtiğiniz şablonu Blogger kumanda panelindeki Şablon sekmesinden istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Blog tasarımıyla ilgili yapacaklarınız bunula sınırlı değil. Aynı yerdeki Özelleştir butonuna tıkladığınızda blog sitenizin arka planı, genişlikleri, yerleşimi, yazı tipleri, büyüklükler ve renkleri gibi pek çok özelliği değiştirmek mümkün.


Kumanda paneli üzerinden yapabileceğiniz değişiklikler de sınırlı olduğu için internette ücretsiz olarak dağıtılan blog şablonlarını kullanabilirsiniz. Benim beğendiğim ve kullanmanızı önerdiğim bazı blog şablonları şunlar:
- Responsive Max Mag 2013 Blogger Teması
- Sementit Blogger Theme
- Legit Blogger Teması
- BlueBuzz
- Bloom Magazin Teması
- 3 Sütunlu Türkçe Blogger Teması: WP-OpenCart
- Elite Minima: Ücretsiz Premium Blogger Teması
- Blogcu Bayanlar İçin Blogger Teması




Kaynaklar:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder