12 Ağustos 2015 Çarşamba

17. Arttırılmış Gerçeklik



Augmented Reality (AR) Nedir?
Cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesine denir. Bu teknolojiden faydalanabilmeniz için; bulunduğunuz ortamda internet erişiminin ve elinizde artırılmış gerçekliği tanımlayacak cihazların (akıllı gözlük, akıllı telefon ya da tablet) bulunması gerekir. Ayrıca Augmented Reality üzerine tanımlanmış olan uygulamalardan birinin bu cihazınızda yüklü olması da şart. Bu koşullar gerçekleştikten sonra; Augmented Reality için tasarlanmış görseli cihazınızdaki uygulama ile tanımladığınızda, cihazınız görseli algılıyor ve yeni bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz.

Augmented Reality (AR) Hangi Alanlarda Kullanılabilir?
Augmented Reality denince akla ilk gelen sektör pazarlama oluyor. Firmalar, ürünlerini daha interaktif bir şekilde pazarlamak için şu an bu teknolojiyi kullanarak yaptıkları uygulamaları tercih ediyorlar. Bu şekilde müşteri etkilemek daha kolaylaşıyor ve çıkan kampanyalar farklılık yaratıyor.
Markaların dışında emlak firmaları da AR teknolojisini sıklıkla kullanabilir. Merak ettiğiniz bir evin camına asılacak olan ilandan, evin tanıtıcı videosunu izleyebilir; videonun sonunda yer verilecek ilan sahibi bilgilerinden de, ev ile ilgilenen kişiye tek tıkla ulaşabilirsiniz.

AR Üzerine Türkiye’den Örnekler
Ülkemizde AR üzerine çalışmalar gerçekleştiren en büyük firmalar Blippar ve Arox Bilişim. Blippar dünya çapında bir firma ve blipp fiilini de tüm dünyaya duyurmak istiyor.
Ülkemizde faaliyet gösteren Marshall boya da bu akıma uyanlardan ve geliştirdikleri Visualizer uygulaması ile birlikte duvar rengini uygulama üzerinde kullanıcılarına sunabiliyor. Böylece hangi renk daha güzel durur acaba sorusu, bu uygulamayla boyanmadan yanıtlanmış oluyor.
Arox Bilişim’de Sakıp Sabancı Müzesi’yle yaptığı çalışmayla ülkemizde ses getiren firmalardan biri olmayı başardı. iPad ile gezdiğiniz müzede figürleri interaktif bir şekilde görüp; Arapça yazan eserlerin Türkçe ve İngilizce karşılıklarını görebiliyorsunuz. Aynı zamanda kitap sayfalarını da bu uygulama ile birlikte çevirebiliyorsunuz.

Augmented Reality ucu bucağı olmayan bir teknoloji ve ülkemizde de hızlı bir şekilde kullanımı artmakta. Uygulamalar tek bir çatı altında birleşirse ve tüm görseller o uygulama üzerinden görülürse, önümüzdeki yıllarda Augmented Reality’nin ülkemizde de sıklıkla kullanılmaması için bir neden yok. Yeter ki kullanımı faydalarıyla birlikte doğru bir şekilde insanlara aktarılsın…

Eğitimde Arttırılmış Gerçeklik Uygulaması


Bizler eğitimin içinde arttırılmış gerçekliği pek çok yerde kullanabiliriz, bunun bir sınırını koymak doğru değil. Sınıfımızda bir panoyu artırılmış gerçeklik uygulamasıyla dijital hale getirebiliriz ya da hazırlamış olduğumuz bir etkinliğin içindeki resme  bir video yerleştirerek öğrencilerimize sürprizler hazırlayabiliriz. Artırılmış gerçekliği Fen dersinde sınıfta ilk kullandığımda öğrencilerin tepkileri inanılmazdı, bazı öğrenciler bunun gerçek olamayacağını bile ifade ettiler.*



Kaynaklar: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder